Przepisy na pyszności - FollowTheDog
Jak zacząć edukację psa i na co zwrócić uwagę wybierając dla psa zajęcia?
25 września 2016
Pies na nartach
28 stycznia 2017

Ludzie rozkoszują się w dziku z jabłkiem czy kaczce z pomarańczą. Nasze psy także kochają takie smakowite duety. Dziś proponuję dziczyznę z gruszką, cielęcinę z dynią lub wegetariańską marchewkę z kaszą jaglaną. Przekąski uwielbiają wszyscy, a zatem zamiast kupować smakołyki niewiadomego pochodzenia, spróbujcie upichcić coś samemu. Moja Luśka uwielbia leżeć w kuchni, gdy coś się gotuje czy piecze. Ja wtedy mówię „upiekłyśmy”. Nigdy nie czuję się samotna w kuchni.  Po pierwszej drzemce między krzesełkami, pod koniec prac kuchennych przeciąga się i cierpliwie czeka, aż wszystko wystygnie, żeby móc posmakować co „upiekłyśmy”.

Od kiedy sama przygotowuję smakołyki, polecam to każdemu. Proste, szybkie i robione raz w tygodniu dają wiele smacznej frajdy. Dlatego na spacerach czy zajęciach z psami cieszę się ogromnym zainteresowaniem, a kiedy przekonam do takiego jedzonka innych współspacerowiczów gatunku człowiek, psy kochają mnie jeszcze bardziej.

Życzę Wam miło spędzonych wspólnie chwil w kuchni i smacznego 🙂

Pasztet – wątróbka cielęca z dynią

– 0,5 kg wątróbki (może być też indycza)
– 3-4 jaja
– 2 ugotowane marchewki
– 1 szklanka pieczonej dyni (alternatywą do dyni, mogą być warzywa: 2 pietruszki, 1 średni seler nie dodając wtedy banana)
– 1 dobrze dojrzały banan
– opcjonalnie: mąka ziemniaczana, jeśli konsystencja jest zbyt wodnista

Dynię pieczemy do miękkości (jeśli wybieramy opcję bez dyni to marchewki, pietruszki, seler gotujemy). Wątróbkę banana, dynię, jaja i marchewkę mielimy blenderem i przelewamy do dużej blaszki, żeby pasztety był płaski, wtedy szybko wyschnie. Gdyby masa była zbyt płynna można dosypać mąkę.

Pieczemy 30-40 min w temperaturze 180 st. C.

Po pokrojeniu mamy pyszne, miękkie smakołyki.

Pasztet – wątróbka cielęca z kaszą jaglaną

– 0,5 kg wątróbki (może być też indycza)
– 2 jaja
– 1 opakowanie kaszy jaglanej
– 2  duże marchewki
– opcjonalnie: mąka żytnia, jeśli konsystencja jest zbyt wodnista (ok 0,5 szklanki)

Wątróbkę i marchewkę mielimy blenderem, mieszamy masę z kaszą i jajami i przelewamy do formy (keksówki). Gdyby masa była zbyt płynna można dosypać mąkę.

Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180-200 st. C.

Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Można wstawić „kęski” do piekarnika, żeby nie kruszyły się przy noszeniu w torbie na smakołyki.

Ciasteczka – marchewka z kaszą jaglaną

– 0,5 kg marchewki
– 1 opakowanie kaszy jaglanej
– 2 gruszki
– 100 g płatków owsianych
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka zielonej pietruszki (może być suszona)

Marchewkę kroimy w niewielkie kawałki i gotujemy do miękkości. Mielimy blenderem razem z pozostałymi składnikami. Chłodną masę rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni i wycinamy ciasteczka. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 45 min (z termoobiegiem) w temperaturze 180 st. C.

 

Ciasteczka – dziczyzna z gruszką

– 0,5 kg dziczyzny (mielonej)
– 2 gruszki
– 200 g mąki gryczanej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki alg morskich
– zioła (majeranek, tymianek, kolendra, itp.)

Składniki mieszamy do otrzymania jednolitej masy, którą rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni. Wycinamy dowolne ciasteczka. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 140 st. C.

Facebook